Ce facem dacă pică curentul?

  • 13 noiembrie 2016

S-a întâmplat pe 13 octombrie în Suceavape 17 octombrie în Neamț, pe 13 noiembrie în Mureș și se va întâmpla mai des acum, că a venit iarna. Am luat idei de la doi canadieni care au stat fără curent și adaug câteva idei personale și aplicări la situația noastră românească. Așadar, să presupunem că suntem în oraș și se oprește curentul, iar noi suntem pe drum, încercând să ajungem acasă.

Apa ar fi primul meu gând. Aș încerca să mă gândesc pe drum dacă și câtă apă am. Un adult consumă în jur de 2 litri de lichide pe zi. Apă, ceai, suc, alte lichide. Așadar, m-aș opri și aș cumpăra niște lichide de pe drum.

Aici e o problemă: dacă e curentul oprit, trebuie să am bani la mine, pentru că plasticul nu va funcționa. Eu port mereu în portofel 50 lei și 50 euro pentru astfel de urgențe. Mai am 200 lei ascunși în mașină și alți bani în casă. Sigur, dacă încerc la Lidl sau Penny să cumpăr ceva cu euro voi fi refuzat, dar dacă încerc la un magazin de cartier, unde vânzătorul e și proprietar, am șanse mai mari de succes.

Dacă tot sunt la magazin, aș cumpăra mâncare cu putere calorică mare, care să nu necesite preparare: ciocolată, biscuiți, batoane nutritive, napolitane, tot ce mi-ar putea asigura câteva mese. Nu știu cât va dura pana de curent, așa că încerc să cumpăr cât mai multe de câți bani am.

Între timp, comunic cu ceilalți membri ai familiei pentru a ne coordona strategia („cumpăr eu mai multă apă și cumperi tu mai multe pâini”) și modul de a ajunge acasă.


Acasă sunt în zona mea de confort, pentru că am spațiu destul și am avut timp să mă pregătesc. Iată câteva din pregătiri:

  • apă: 15 litri de apă potabilă, 20 litri de apă menajeră.
  • mâncare: făină, orez, mălai, batoane nutritive, ciocolată, biscuiți, napolitane, conserve, gemuri, nutella, cafea, zahăr, sare, alune, alte dulciuri.
  • am un arzător de camping și două butelii mari pentru el, deci pot face ceai cald, cafea și alte minuni care nu necesită mare efort.
  • lemne. am toaletat de-a lungul timpului câțiva copaci din curte și am păstrat lemnul gros în beci, unde e uscat, care poate fi ars pentru a prepara un grătar. carnea de la congelator se va dezgheța acum că nu există curent.
  • am un încălzitor pe gaz și o butelie mare, de aragaz, plus o butelie de 10 litri de camping. am citit indicațiile de pe încălzitor, nu e bine să îl las pornit când dorm.
  • baterii AA, AAA (în jur de 10-20 de fiecare, niciodată mai puțin de 10 bucăți) și două powerbank-uri mari pentru telefoanele mobile. pentru sunat și pentru verificat știrile.
  • lanterne: una de cameră, una frontală, cu baterii aferente. cea de cameră poate funcționa 12 ore cu bateriile pe care le are și am 2 seturi de baterii pentru ea.
  • saci de dormit pentru toți membrii familiei, pe lângă pături și pilote. dacă nu pot încălzi camera cu ceva și e frig, sacii de dormit sunt mai buni decât o pilotă.

Părinții și bunicii noștri aveam mereu câte ceva prin casă. Țin minte, am stat o iarnă la bunici la țară două săptămâni până să văd un om în afara bunicilor și vecinilor. Ninsese atât de tare încât nu se putea ajunge în sat decât cu tancul, și cum n-avea nimeni tanc, au stat potoliți. Bunicii aveau făină pentru pâine, avea brânză, lapte, carne, porumb și lemne pentru sobă și n-am murit de frig deloc. Acum, în fiecare an sunt știri cu oameni care plâng pe la televizor că au fost sinistrați o zi sau două și n-a venit mașina de pâine și nu aveau ce mânca. Cum să nu ai două conserve și o bucată de carne în frigider să poți rezista o zi dacă ninge și nu poți ieși din casă o zi sau două?

De final: nu e treaba altora ce pregătiri aveți voi în casă. Nu pentru că vor râde sau pentru că vor încerca să le fure, ci pentru că pur și simplu nu e treaba lor.


Tags:

Related posts:

Primul gând de pregătire
Zipper puller
Cum să nu atragem atenția (gray man)

1 Comment

Leave a reply