Cum taie un topor de 35 lei?

 • 10 aprilie 2017

După ce am scris articolul ăsta, am realizat că nu mai am un topor ieftin, cu care să ilustrez de ce acest gen de topoare sunt de evitat. Așa că am cumpărat unul.

Lama este ascuțită la tipul „full convex”, adică nu strălucit, dar dintr-un motiv bun: toporul nu e forjat, o ascuțire de tipul „full flat” sau „scandi” nu prea e posibilă. Adică se poate ascuți toporul în stilul ăla, dar după câteva tăieri, lama s-a dus naibii. Așa că full convex e dictat de împrejurări.

L-am pus la teste împotriva unui Fiskars X7, care are un an vechime și am tăiat ceva lemne cu el fără să-și piardă ascuțișul. Și care a costat 150 lei.

Iată și rezultatele: toporul de 35 lei mai mult rupe decât taie, pe când X7 a produs o tăietură curată. Am repetat procesul de câteva ori, rezultatele au fost aceleași.

Am încercat să fac un țăruș din acest băț de 2 degete grosime și toporul de 35 lei nu prea vrut să coopereze. Fiind verde, mai mult rupea decât tăia lemnul. Așa că, în opinia mea, nu merită banii. E prea ieftin ca să poți face ceva cu el.


Tags:

Related posts:

Cum începi să aduni lucrurile de care ai nevoie
Al treilea gând de supraviețuire: organizarea
Cutremur și autorități...

5 Comments

 1. Muncitorul · 12 aprilie 2017

  Am luat si eu din dedeman ceva asa mai mic la 26 lei, ideea e ca nu taie deloc. Lama oricum nu pare ascutita, are rost sa o duc la cineva cu polizor pentru ascutire ?

 2. roprepper · 12 aprilie 2017

  du-l, costă prea puțin ca să nu incerci. după care îl arunci direct :D

 3. Haivas · 24 aprilie 2017

  Pe vremea când luam lemne butuci, adică necrăpate, era sezonul și toporul(ieftin) sau poate chiar două la 10 tone de lemne cât spărgeam. Topoarele ieftine nu merită pe termen lung. Așa dacă vrei să faci așchii la un grătar sau să spargi 2 butuci din an în paște poți să-l ții acolo dacă nu te încurcă.Dar oțelul e în general foarte prost.

 4. nacele · 31 mai 2017

  Din dedeman, leroy acelasi lucru. Am dat banii degeaba

 5. roprepper · 2 iunie 2017

  l-am ascuțit și face la fel. trebuie să îi schimb ascuțișul ca să taie ceva.

Leave a reply